Geen categorie

Begin 2019 kocht ik een witte Audi A3 S-line. Een complete auto met alles erop en eraan. Bijna dan… Al binnen een paar dagen liet ik de ramen blinderen. Waarom? Je leest het hieronder!

Privacy Glass

De naam zeg het al: privacy glass zorgt voor meer privacy in de auto. De termen ‘geblindeerd’ en ‘getint’ worden hier regelmatig voor gebruikt en betekenen hetzelfde. Voor het ‘blinderen’ van je autoruiten wordt daarvoor bestemde folie gebruikt. Deze folie is makkelijk weer te verwijderen wanneer dat nodig of gewenst is.

De voordelen

Voor mij persoonlijk waren er drie belangrijke redenen om te gaan voor getinte ruiten:

  1. Fijner klimaat. Felle zon wordt geblokkeerd waardoor het minder snel opwarmt in je auto.
  2. Beter zicht. Door de blindering heb je minder last van direct zonlicht en laaghangende zon. Ook de hinderlijke schittering veroorzaakt door medeweggebruikers wordt gereduceerd.
  3. Luxe uitstraling. Tja, het oog wil ook wat. Geblindeerde ramen geven je bolide een luxe en stoer aanzien.


Andere voordelen voor je auto zijn:

  • Zuiniger in verbruik. Je auto is minder onderhevig aan direct zonlicht. Hierdoor hoeft je airco, ook op (hele) warme dagen, minder hard te werken voor een aangename temperatuur.
  • Veiligheid. Mocht je een aanrijding of ongeluk krijgen, dan beperkt de folie op je ruit het aantal rondslingerende glasscherven tot een minimum.
  • Geen verkleuring van het interieur. Felle zon is killing voor de kleur van je (lederen) bekleding. Met geblindeerde ramen, voorkom je dit. 
Hoe gaat dat in zijn werk?

Ramen blinderen doe je in een schone en stofvrije omgeving, dus niet buiten maar binnen!

De folie wordt meestal ter plekke op maat gesneden op het voertuig, aan de buitenzijde, maar wordt geplakt aan de binnenzijde! Doordat de achterruit van auto’s eigenlijk altijd in een bolling lopen, dienen deze in model te worden ‘gefohnd’, anders zal de folie gaan opkruipen en krijg je die hele lelijke luchtbellen tussen de folie en de ruit.

Wat mag wel en wat niet?

De voorruit en de voorste zijruiten moeten minimaal 55% lichtdoorlatend zijn. De zijruiten achter en de achterruit mogen een lagere lichtdoorlatendheid hebben.

Vergis je niet: de politie controleert streng op auto’s met te donker getinte ruiten. Daarvoor hebben zij een apparaat dat de lichtdoorlatendheid van autoruiten meet. Heb je de norm flink overschreden? Dan kan hiervoor zelfs je kentekenbewijs worden ingevorderd. Je hebt dan vier weken de tijd om ervoor de zorgen dat het voertuig weer aan de eisen voldoet. Laat je dus goed voorlichten! Ik ben op de hoogte van de laatste do’s en don’ts en geef je graag advies. 

Kosten

De kosten van het blinderen van je autoruiten lopen nogal uiteen.. Heb je en grote auto, of een kleine auto? Hoeveel ramen dienen er geblindeerd te worden, en met welke tint? Voor een specifieke prijs voor jou auto kun je beter even contact opnemen!

[contact-form-7 id=”16″ title=”Contactformulier 1″]